Aktuelt

Januar 2024: Tvangsfuldbyrdelse

DSC_9787 1 copy (2)[2] copy (2)

Et barn kan kun have bopæl hos den ene forælder (bopælsforælder), selvom der er fælles forældremyndighed. Den anden forælder, der ikke er bopælsforælderen, er samværsforælder.

Fastsættelse af samvær for samværsforælderen kan først ske, når bopælen for barnet er fastlagt.

Der er ingen formkrav til udformning af samværsaftale, men af hensyn til dokumentation for den indgåede aftale, anbefales det naturligvis, at der indgås en skriftlig aftale. I den forbindelse anbefales det, at der i samværsaftalen indskrives en tvangsfuldbyrdelsesklausul, hvilket indebærer, at aftalen kan tvangsfuldbyrdes i Familieretten, såfremt den anden forælder ikke overholder samværsaftalen.

Familieretten kan være behjælpelig med udlevering af dit barn, såfremt der ikke sker udlevering i overensstemmelse med aftalen.

I forhold til det fremtidige samarbejde om jeres barn er det at foretrække, at I får indgået en samværsaftale, som begge forældre er blevet enige om. Det er mest sandsynligt, at begge forældre overholder en aftale, der er indgået i enighed.

Såfremt forældrene ikke kan blive enige om fastsættelse af samværet, kan Familieretshuset anmodes om at træffe en afgørelse om samværet. I nogle tilfælde sender Familieretshuset sagen videre til Familieretten, der vil afsige en dom om hvordan samværet skal være. Der vil altid indgå en tvangsfuldbyrdelsesklausul i enten afgørelsen fra Familieretshuset eller dommen fra Familieretten.

Uanset om forældrene selv har indgået en samværsaftale, hvori der er aftalt en tvangsfuldbyrdelsesklausul, eller Familieretshuset eller Familieretten har truffet afgørelse eller afsagt dom, er det muligt for samværsforælderen at anmode Familieretten om udlevering af barnet, såfremt barnet ikke udleveres af bopælsforælderen i henhold til aftalen. I den forbindelse kan Familieretten samtidig træffe beslutning om, at bopælsforælderen, der ikke udleverer barnet, skal betale tvangsbøder eller skal tilbageholdes, således at barnet kan blive hentet i skole eller institution. Endeligt kan politiet blive anmodet om at være behjælpelig med at hente barnet.

Dette gælder også i den situation, hvor det er samværsforælderen, der ikke tilbageleverer barnet til bopælsforælderen efter endt samvær i henhold til samværsaftalen.

Samværsaftaler og samværsafgørelser skal som udgangspunkt altid overholdes. Der er dog undtagelser hertil, hvis Familieretten vurderer, at udlevering af barnet ikke er til barnets bedste. Såfremt Familieretten vurderer dette, vil sagen blive afvist.

Såfremt du ønsker rådgivning i forbindelse med fastsættelse af samvær, bopæl eller overholdelse/manglende overholdelse af en samværsaftale eller samværsafgørelse, er du velkommen til at kontakte Iustus Advokater. Hos Iustus Advokater er vi flere advokater, der har en mangeårig erfaring indenfor forældreansvarssag.

Samtykke til brug af cookies

IUSTUS Advokater I/S bruger forskellige cookies til at optimere dit besøg på vores hjemmeside, herunder sikre funktionalitet, generere statistik over brugen af hjemmesiden, og med henblik på optimering af reklametiltag på de sociale medie